Менталната аритметика и връзката й с педагогиката | Kурсове по английски, БЕЛ, математика и ментална аритметика

Менталната аритметика и връзката й с педагогиката

Всеки педагог знае, колко е важно учениците да са концентрирани в час, да имат отлична логика в решаване на задачите, добра фотографска памет, въображение при писане на съчинения, умения при рисуването, в следните подточки можем да видим как Менталната аритметика в аспекта на прилагане в педагогиката подобрява резултатите в обучението:


КОНЦЕНТРАЦИЯ

Сметалото (може да прочетете повече за него тук) се състои от правоъгълна рамка, разделителна линия и колонки, на които се намират топчета - четири топчета долу и едно горе. Има специална техника на прибавяне на топчетата. Тази техника развива огромна концентрация при работа със сметалото. Понякога, когато работим, ние в същото време мислим за семейството, за грижите, за това какво ще правим вечерта..т.е. извършва се непълна концентрация по време на работа. При работа със сметалото човек не може да мисли за нищо друго, освен за процеса на прибавяне и изваждане на топчета, тъй като е необходимо да се изпълнява със специална техника на ръцете. Затова се развиват пълна концентрация и внимание.


ФИНА МОТОРИКА

Нареждането на топчетата на спиците е направено по определен начин. Всяко топче има ребро, освен това топчетата на сметалото са достатъчно малки. За да се научим да смятаме достатъчно бързо е необходимо да поставяме възглавничките на пръстите върху реброто на топчето и да го преместваме. Малките и бързи движения освен концентрация развиват и фината моторика на детето.


ФОТОГРАФСКА ПАМЕТ

Определено разполагане на топчетата върху сметалото отговаря на конкретно число. Мозъкът постоянно вижда разположението на топчетата и свиква към картините на сметалото. Колкото е по-голямо числото, толкова повече топчетата се налага да бъдат преместени в колонки. Но всяко движение на пръстите е импулс за мозъка (команда). За да набере голямо число и да не сгреши, човек трябва да знае разположението на топчетата, подходящи за определено число, за което е необходима развита фотографска памет. Затова развитието на фото паметта започва от едноцифрените числа, след това двуцифрените, трицифрените и т.н.


ЛОГИКА

Менталната аритметика се опира на множество логически формули. Ще разгледаме следния пример: на една спица на сметалото отдолу има 4 топчета, а отгоре 1 топче - започваме да смятаме и към 3 топчета искаме да прибавим 4 топчета (3 + 4), как може да направим това? За целта съществува логическата формула +4 = +5 - 1.

Ако искаме да прибавим 4 топчета, но не можем, то тогава трябва да прибавим 5 и да извадим 1. Така се развива логиката и алтернативното мислене, та нали при 5-1 също се получава 4.

Ментална аритметика - развиване на логиката

АНАЛИТИЧНО МИСЛЕНЕ

Но логиката без аналитично мислене няма да сработи. За да се развие аналитично мислене и да се научи мозъка да прави бърз анализ на възникваща ситуация, ние имаме не една, а 38 логически формули. В създадената трудна ситуация мозъкът трябва да направи анализ и да избере от 38-те формули единствено вярната и да я приложи. По такъв начин мозъкът на човека се учи да прави анализ на създадената житейска ситуация и да търси логически вярно решение. Изучавайки ментална аритметика детето не само се развива в посока математика, но благодарение на общото развитие може да подобри успеха си в училище.

Другие новости
Что такое абака? История счеты Абак.

Всеки педагог знае, колко е важно учениците д...

Узнать больше