Какво е абакус? История на сметалото абакус. | Kурсове по английски, БЕЛ, математика и ментална аритметика

Какво е абакус? История на сметалото абакус.

Първото сериозно постижение в областта на аритметиката е извършено в Китай, където местните жители са изобретили сметалото преди пет хиляди години.

Това сметало и до ден днешен се смята за много важно постижение на китайската и световна култура.

В Япония първи екземпляр на сметалото се появява през шестнадесети век именно от Китай. Китайците старателно са работили за подобряване и усъвършенстване на сметалото в продължение на 400 години. В резултат се появява сметалото Абакус, което сега се продава в целия свят.

Сметалото намира почитатели в страни като Америка, Корея и на територията на Южна Азия, а сега и в Европа. Въпреки че на съвременния етап имаме множество постижения и пробиви в техническите и математическите сфери, изобретяването на сметалото е прието да се нарича преломен момент в историята на математическите и техническите науки.

При смятане с абакуса се използват и двете ръце. След научаване на техниката децата ще могат само с визуализация на абакус да преминат към ментално смятане.

Множество изследвания показват, че децата, които смятат с абакус получават едновременно визуални, слухови и мускулни сигнали и в резултат на това мислят по-бързо отколкото в началото на изследването. Като следствие се развиват синапсните връзки в мозъка на детето.

Синхронната работа на двете ръце влияе на развитието на двете полукълба на мозъка едновременно. При движение на дясната ръка се развива лявото полукълбо и съответно логическото мислене. При движение на лявата ръка се развива творческото мислене, въображението, които се отнасят към дясното полукълбо. Благодарение на едновременната работа на двете ръце двете полукълба на мозъка активно споделят сигнали и по такъв начин се развиват и двете половини на мозъка.

Другие новости
Что такое абака? История счеты Абак.

Първото сериозно постижение в областта на аритметиката е извършено в Китай, к...

Узнать больше